Hänt i veckan! #16

Känns som det var igår vi publicerade den senaste summeringen av en vecka som gått. Men nu är det tydligen dags igen. Våren är här och vitsipporna svämmar över i markerna. Passade bra att få göra ett besök på Christinehofs slott och Ekopark.
Vitsippor

 

Förra veckans ”cliffhanger” om ministermöte skedde alltså på Christinehofs Slott där konferensen ”Att möta framtiden med kultur och naturhistorisk kunskap” hölls. På konferensen var en av talarna Utbildningsminister Gustav Fridolin. Tillsammans med oss blev också fyra personer som vi känner från Syrien och Libyen inbjudna.

 

christinehofslott.hpg

Chrisinehof Slott

 

Lärarmöte
Det passade bra att vi bjöd med Mohammed Shubat – som arbetat som lärare i engelsk litteratur vid universitetet i Damaskus, Moayad Nabilsy – utbildad gymnasielärare i engelska och Batoul Aborashed – som nu arbetar i skolan men om något år ska utbilda sig till språklärare. Med var också Zuheir Falioun – agronom och byggnadsingenjör. De fick alla hälsa på Gustav Fridolin och självklart blev det en bild också tillsammans med inbjudaren greve Carl Piper! Roligt möte.

gustavochlärarna

Från vänster: Carl Piper, Batoul Aborashed, Zuheir Falioun, Gustav Fridolin, Moayad Nabilsy och Mohammed Shubat

 

Konferensens moderator Henrik Ekman, journalist, har du säkert hört, han är ofta berättarröst på SVTs naturprogram. Dagen handlade om vad vi kan lära av historien för att bättre ta hand om vår miljö och natur i framtiden. Olika talare gav sin vinklar.

henrikekman

Henrik Ekman, journalist och dagens moderator

 

Naturvårdsstrategi och grön infrastrukur
Vi fick bl a annat lyssna på Annelie Johansson, miljödirektör på Länsstyrelsen i Skåne. Hon berättade om strategiarbetet som pågår och att det finns intressanta konflikter. Exempelvis räknar man med att vi år 2050 är 10,6 miljoner människor i Sverige, 1,8 miljoner i Skåne. Detta innebär att vi redan nu behöver bygga, 7 000 bostäder/per år. Med fler som flyttar in till storstäderna, digitalisering, mer resande och ökande globalisering behövs en grön strategi. Var ska bostäderna byggas? Kommer grönytorna i våra storstäder påverkas? Hon lanserade uttrycket om ”lantbruksnära tätorter” om städerna. Spännande perspektivvändning. Många frågor och utmaningar finns framöver.

 

gustav

Gustav Fridolin pratade om att vi behöver integrera kultur och estetik i det ”vanliga” skolarbetet. Han trodde också att kulturen har en viktig roll i vårt framtida mångkulturella samhälle. Lite intressanta siffror presenterade han också. Sedan lång tid tillbaka så har det i Sverige varit ca 2 miljoner barn i skolan. Nu har vi en befolkningsökning som innebär att den siffran kommer att öka till 2,5 miljoner. Antalet flyktningbarn som nu går i svensk skola är 70 000 st.

 

Kunskapsarkivet
Vi fick också lyssna på Gert Lagerstedt som under 15 år gjort djupdykningar i arkiven på slottet. Fantastiskt intressant och bra att så mycket har bevarats till eftervärlden. Carl Piper, ägare av Högestad och Christinehof Fideikommiss, som inledde dagen berörde frågan hur eftervärlden ska ta del av vårt arv, vi som lever i den digitala världen. Kommer informationen som vi idag lagrar vara tillgängligt i framtiden eftersom det tekniska utveckling går så fort? Viktig fråga.

carlpiper

Carl Piper

 

Arvtagerskan
Avslutningsvis talade Anna Piper, VD för Högesta & Christinehof Förvaltnings AB. Hon är arvtagerskan som ska ta över och driva familjeföretaget vidare. Hon berörde vikten av långsiktighet när man driver ett företag som ska tas över av framtida generationer. Kuriosa: Det var Christina Piper som på 1700-talet byggde upp och drev hela Christinehof när maken Carl Piper var ute i Europa och krigade i Karl den XII:s armé. Om du vill läsa mer om paret finns en biografi utgiven av historikern Svante Norrhem.

Annapiper

Anna Piper

 

Vi tackar för en intressant dag och den mycket goda förtäringen.

 

lunch

 

STÖD & MATCHNING
Våra deltagare arbetar hårt med sina CV och brev, letar arbete, går på anställningsintervjuer mm. Snart ska det väl lossna hoppas vi.

 

ANMÄL DIG TILL SEMINARIUM
Nästa vecka den 27 april kl 15.30 – 18.00 har vi andra delen av seminariet ”Nya perspektiv med kultur”. Välkommen du som vill delta. Anmäl dig till kulturfritid@simrishamn.se

 

MER OM OSS
Vill du veta mer om vad KG Konsult kan hjälpa dig med kan du läsa mer om våra tjänster.

Trevlig helg,
Katarina & Gunnel